Çfarë është Modernizimi i FA (mjetet, teknika, infrastruktura)

Modernizimi i Forcave tё Armatosura është njё proces kompleks, i cili përfshin ndryshimet thelbësore të kapaciteteve materiale për tё pёrmbushur objektivat strategjikë.
Forcat e Armatosura synojnë rritjen e niveleve cilësore nëpërmjet shndërrimit të tyre në një forcë profesioniste, të mirëstërvitur, të pajisur me sisteme të teknikës dhe të armatimit bashkëkohor, me mjete moderne e të ndërveprueshme, dhe të aftë për të realizuar operacione të një spektri të gjerë. Këtij qëllimi i shërben procesi i modernizimit në FA.

Modernizimi i FA fokusohet në disa fusha të rëndësishme, si:

-  Sistemi i komandimit dhe kontrollit,
-  Sistemi i informacionit, duke përfshirë sistemet e vëzhgimit të hapsirës detare e ajrore, si dhe sigurimin e sistemeve e pajisjeve të tjera të zbulimit,
-  Sistemet e pajisjet për mbrojtjen e trupës,
-  Sistemet e pajisjet për vetmbështetjen e trupës,
-  Mjetet e pajisjet që sigurojnë manovrën dhe transportin e trupave,
-  Armatimi.

Modernizimi i sistemeve dhe pajisjeve synon:

-  Unifikimin e standardeve në pajisje, teknikë, sisteme, drejt krijimit të kapaciteteve ushtarake të njësuara me vendet anëtare të NATO,
-  Sigurimin e ndërveprueshmërisë së sistemeve dhe pajisjeve të FA me ato që disponojnë strukturat e tjera shtetërore dhe vendet e Aleancës nëpërmjet kombinimit dhe përputhshmërisë së tyre,
-  Zhvillimin e kapaciteteve operacionale të FA për të kryer misionin dhe detyrat e tyre brenda vendit, si dhe për të qenë të afta për t’u dislokuar dhe marrë pjesë në operacione ndërkombëtare.


Koncepti pёr pajisje dhe modernizim mbёshtetet nё dokumentet kryesore strategjikë si:

-  Strategjia Ushtarake,
-  Plani Afatgjatё i Zhvillimit të FA Vizion 2020,
-  Tabelat e Organizimit dhe Pajisjeve (TOP),
-  Direktiva e Ministrit të Mbrojtjes 2008-2013, mbi bazën e të cilëve është parashikuar ndërtimi i Forcës së Ardhshme Profesioniste.

Procesi i Modernizimit të FA mbështet objektivat dhe përparësitë afatshkurtëra, afatmesme dhe afatgjata të ristrukturimit dhe zhvillimit të tyre duke synuar arritjen e kapaciteteve operacionale të kërkuara.

Baza Ligjore

Krijimi i bazës ligjore për Modernizimin e Forcave të Armatosura është konsideruar përparësi. Në mbështetje të Nenit 5, pika 2, të Ligjit “Për Prokurimin Publik” është miratuar me Vendimin e Këshillit të Ministrave Nr.1403, datë 27.10.2008 “Për prokurimet ushtarake”, baza e të cilit është konkurenca, transparenca dhe garantimi nëpërmjet procesit të cilësisë së sistemeve dhe teknikës në interes të Forcave të ArmatosuraMinistrja Kodheli në Ministerialin e Mbrojtjes në Bruksel 29 qershor 2017Ministrja e Mbrojtjes znj. Mimi Kodheli në Bruksel ku mori pjesë në takimin e ministrave të Mbrojtjes të vendeve anëtare të NATO...
Angazhimi i FA gjatë përmbytjeve, nëntor 2016 8 - 13 tetor 2016FA u angazhuan me forca dhe mjete në ndihmë të banorëve të prekur nga përmbytjet që përfshinë pothuajse gjithë vendin...
NATO - takimi i ministrave të Mbrojtjes 26 - 27 tetor 2016Takimi i ministrave të Mbrojtjes së vendeve të NATO konkludoi në dy ditë bisedimesh, 26 dhe 27 tetor, në Bruksel...
Kodheli dhe sekretari Fallon në stërvitjen “Albanian Lion - 16” 29 shtator 2016Në ditën e dytë të vizitës së tij në Shqipëri, sekretari i Mbrojtjes i Mbretërisë së Bashkuar z. Michael Fallon, i shoqëruar nga ministrja e Mbrojtjes...
Stërvitja e Përbashkët “Joint Effort-16” 26 shtator 2016U zhvillua “Dita e Vizitorëve të Shquar” e Stërvitjes së Përbashkët “Joint Effort-16”. Qëllimi i kësaj stërvitjeje, e cila nisi më datën 19 shtator, është rritja e ndërveprueshmërisë...
Nisen për në Shkollën e Trupës 317 rekrutë të rinj 10 tetor 2016Në sheshin kryesor të garnizonit “Skënderbej” u zhvillua ceremonia e nisjes drejt Shkollës së Trupës në Bunavi e 317 fituesve të testit për rekrutimet e reja në FA...
Forcat e Armatosura të Shqipërisë 2015-2016 2016Misionet, Modernizimi, Stërvitjet e Përbashkëta, Bashkëpunimi në fushën e mbrojtjes, ai civil-ushtarak dhe rekrutimet....
Kontributi i Forcave të Armatosura në infrastrukturë Janar - Shkurt 2016Ministria e Mbrojtjes dhe Forcat e Armatosura gjithmonë kanë treguar përkushtim dhe angazhim maksimal në ndihmë të popullsisë civile...
Shqipëria në “Trident Juncture-15” 16 tetor 2015Në ambientet e Komandës së Forcës Tokësore në Zall-Herr u zhvillua ceremonia e përcjelljes së trupave të kompanisë së parë të Batalionit të Dytë të Këmbësorisë...
Bëhuni pjesë e Forcave të Armatosura janar 2015Ministria e Mbrojtjes për vitin 2015 do të pranojë 500 ushtarë/detarë aktivë në radhët e FA. Prej këtij kontingjenti, 250 ushtarë/detarë aktivë do të pranohen në fazën e parë ndërsa pjesa tjetër në gjashtëmujorin e dytë...
Vizitë zyrtare në SHBA e ministres Kodheli 28-31 tetor 2014Ministrja e Mbrojtjes Mimi Kodheli zhvilloi një vizitë zyrtare në SHBA me ftesë të sekretarit amerikan të Mbrojtjes z. Chuck Hagel...
Bashoku edhe ti! Bëhu pjesë e nismës, #shqiperiajoduhanit
Strategjia e Sigurisë Kombëtare Korrik 2015Në themel të Strategjisë së Sigurisë Kombëtare të Republikës së Shqipërisë është aspirata e popullit shqiptar dhe vullneti politik për të realizuar vizionin e përbashkët...
SHQIPËRIA EUROPIANE, DESTINACION BRENDA NESH korrik 2014 Raport Publik për 300 ditët e para
të qeverisjes
Ministrja Kodheli vizitë në Komandën Supreme të Forcave Aleate 26 maj 2014 Ministrja Kodheli: Shqipëria hap përpara në angazhimin tonë në NATO
Raporti vjetor 2014 i NATO 30 janar 2015Mendime të sekretarit të Përgjithshëm të NATO, Jens Stoltenberg, gjatë konferencës për shtyp për prezantimin e Raportit Vjetor 2014, në selinë e NATO, Bruksel...
Direktiva e Mbrojtjes 2017 Janar 2017 Dokumenti bazë mbi planet dhe programet e punës e të veprimtarive të MM, të FA në përmbushje të misionit kushtetues, si dhe detyrimeve si vend anëtar i NATO...
Dokumenti i Rishikimit Strategjik të Mbrojtjes 11 prill 2013Këshilli i Ministrave të Republikës së Shqipërisë miratoi dokumentin e Rishikimit Strategjik të Mbrojtjes...
Revista Mbrojtja Nr. 8 (2017) Gusht 2017Numri i fundit i revistës "Mbrojtja"...
Gazeta Ushtria 04 gusht 2017Numri i fundit i të përjavshmes gazeta "Ushtria"...


Arkivi Lajmeve
Gusht 2017
Ma En Pr Sh Di
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3