Ministria e Mbrojtjes - Arkivi 2008-2013

Forcat e Armatosura janë angazhuar në misione të ndryshme jashtë vendit, në kuadër të NATO, OKB, BE dhe koalicioneve kundër terrorizmit prej vitit 1996, në vazhdim të angazhimeve politike të Republikës së Shqipërisë. Misioni i parë ka qenë në Bosnje-Hercegovinë. 

Forcat e Armatosura janë aktualisht të angazhuara në misione paqeruajtëse dhe luftarake në Afganistan, Bosnje-Hercegovinë, Kosovë, Irak dhe Seebrig. 

Ato kanë përfunduar misionet e tyre në Irak, Çad dhe Gjeorgji.

Lexo më shumë ...


  • Marrëdhëniet me NATO, BE dhe Organizmat Ndërkombëtare dhe Rajonale

Me marrjen e ftesës së anëtarësimit në NATO, në Samitin e Bukureshtit 2 prill 2008, dhe anëtarësimin me të drejta të plota në Samitin e Strasburg&Kehl, më 2 prill 2009, finalizohen përpjekjet dhe aspiratat mbarëshqiptare për anëtarësim në NATO. Ende, publiku shqiptar mbetet në treguesit më të lartë të mbështetjes së anëtarësimit të vendit në NATO dhe pjesëmarrjes në misione të drejtura nga NATO jashtë rajonit. Më gjatë Historiku i Marrëdhënieve NATO - Shqipëri.

NATO, ka objektiv të rëndësishëm  promovimin e sigurisë ndërkombëtare të realizueshëm nëpërmjet: Armë-Kontrollit, Çarmatimit dhe Mospërhapjes së Armëve; Politikës së dyerve të hapura; Partneritetit si dhe Reformave e Transformimit. Lexo të plotë Koncepti Strategjik i NATO

Drejtoria e integrimit me BE - DIBE programon dhe koordinon punën institucionale për aspektet e integrimit në BE, në bashkëpunim të ngushtë me Ministrinë e Integrimit, Ministrinë e Punëve të Jashtme dhe institucionet e tjera qendrore dhe strukturat e përbashkëta të këtyre programeve.

Karta e Adriatikut (A-5), SEDM dhe SEEBRIG janë Organizmat Ndërkombëtare dhe Rajonale në të cilat vendi ynë merr pjesë.
 
 

  • Dokumenta Strategjikë

  • Strategjia Kombëtare e Sigurisë (në punim e sipër)
  • Strategjia Kombëtare e Mbrojtjes (në punim e sipër)