Ministria e Mbrojtjes - Arkivi 2008-2013

Kremtohet Dita Kombëtare e Trashëgimisë Kulturore

29 shtator 2013

Foto Galeri

b_210_145_16777215_00___images_galeria_2013_Shtator_29_001.jpgQendra e Kulturës, Medias dhe Botimeve të Mbrojtjes (QKMB) organizoi sot në ambientet e Muzeut të Forcave të Armatosura pranë Komandës së Doktrinës dhe Stërvitjes një veprimtari me rastin e 29-shtatorit, Ditës Kombëtare të Trashëgimisë Kulturore. Të pranishëm në këtë aktivitet kulturor ishin: Drejtori Përgjithshëm i Qendrës së Kulturës, Medias dhe Botimeve të Mbrojtjes, akademik Vasil Tole, Sekretari i Përgjithshëm i Akademisë së Shkencave, akademik Salvator Bushati, drejtoresha e Bashkëpunimit civilo-ushtarak, kolonele Manushaqe Shehu, ushtarakë dhe punonjës të Forcave të Armatosura, familjarë të tyre, si dhe mjaft të ftuar të tjerë. Veprimtarinë kushtuar Ditës Kombëtare të Trashëgimisë Kulturore e hapi drejtori i Qendrës së Kulturës, Medias dhe Botimeve të Mbrojtjes, akademik Vasil Tole, i cili pasi ka falendeuar të gjithë të pranishmit për pjesëmarrjen në këtë veprimtari, ka nënvizuar edhe rëndësinë që ka Dita Kombëtare e Trashëgimisë Kulturore edhe për Forcat tona të Armatosura.

Gjatë kësaj veprimtarie nga fëmijët e kurseve sportive pranë  QKMBM – së, u  demonstruan  lojëra të ndryshme popullore, si pjesë e trashëgimisë kulturore shqiptare, ndërsa nga Orkestra Frymore e Forcave të Armatosura ( OFKFA) u ekzekutuan këngë dhe marshe patriotike, ku mund të veçohet kënga popullore iso-polifonike “Mbeç more shokë mbeç” interpretuar nga grupi i Skraparit, këngë kreshnike me lahutë interpretuar nga Lumturie Nonaj etj.  Më pas, në ambientet e kinemasë së Komandës së Doktrinës dhe Stërvitjes u shfaq filmi dokumentar kushtuar Kamber Benjës dhe Dëshmorëve të Monumenteve, realizuar nga  QKMBM. Gjithashtu gjatë aktivitetit të organizuar me këtë rast u bë u bë edhe prezantimi i botimit “Himni Kombëtar, partiturat muzikore”, i realizuar nga QKMBM-së, botim i cili iu dhurua përfaqësuesve të institucioneve dirigjentit të Orkestrës Frymorë, z. Altin Babameto si dhe Sekretarit të Përgjithshëm të Akademisë së Shkencave, akademik Salvator Bushati. Në fund të pranishmit ndoqën një ekspozitë me pamje nga kalatë dhe monumentet e kulturës, si dhe vizituan mjediset e muzeut të Forcave të Armatosura.